понеделник, 6 октомври 2008 г.

Дългоделци - факти и цифри

След като вече стана въпрос за името на селото, предлагам на Вашето внимание и малко факти около него. Село Дългоделци е разположено в Северозападна България в близост до град Монтана. Намира се на около 130 километра от град София в община Якимово, област Монтана. Дългоделци обхваща територия от 53.131 кв.км. и е на 116 м. надморска височина. В него живеят 1001 човека по данни на НСИ от 01.01.2007 година. През него минава река Цибрица. Селото е старо и в него има много природни и исторически забележителности. Това са например: Дръмките, Чукара, Бели песък, Аспаруховия вал - чийто останки могат да се видят и до днес. Според историците Аспаруховия вал представлявал защитно съоражение пазело Западната граница на Първата българска държава на Балканския полуостров. В Северозападна България през 7-ми век прабългарите издигнали три земно-насипни защитни съоръжения. Според имената на селищата, където преминават, те са известни като: Островски, Хайдерински и Дългоделски. Сведения за този исторически паметник, както и за селото, събрал някогашния свещеник Асен Маричев. За съжаление книгата така и на видяла бял свят. Аспаруховият вал е най-добре запазен край Дългоделци, където преди десетилетия историци поставили циментов знак. Окопът имал трапецовидна форма, бил дълбок около 3,5 метра, а ширината в горната част около 10 метра. Според местните хора обаче става дума за по-стар строеж, който след това прабългарите използвали. В района около Дългоделци иманяри и днес намират монети и други антични предмети.
Село Дългоделци, рабира се, си има и своя празник. Съборът се празнува всяка година в последната Неделя на Октомври. . Дългоочакван момент в който приятели и роднини се събират и празнуват.

Снимки от село Дългоделци може да видите на адрес: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=165901

1 коментар:

dalgodetsi каза...

Браво Рос, чудесна статия, и много благодарности за снимките. Надявам се да се видим на събора, така, да седнем и да пийнем. :)